El restaurant La Salseta de Sitges homenatja al gran cuiner Josep Rondissoni post thumbnail image
La Salseta Actualitat de la Salseta,Noticies El restaurant La Salseta de Sitges homenatja al gran cuiner Josep Rondissoni

El restaurant La Salseta de Sitges homenatja al gran cuiner Josep Rondissoni

Rondissoni amb els cambrers del restaurant La Cala

El cuiner Josep Rondissoni amb els cambrers del restaurant La Cala. Anys 50

Amb motiu de la incorporació del cuiner Josep Rondissoni en el projecte La memòria de les cases, de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Sitges, el restaurant La Salseta de Sitges ens hem decidit a homenatjar a aquest gran cuiner oferint alguns dels seus plats al nostre establiment. Entenem que d’aquesta forma contribuïm a donar relleu a una iniciativa municipal que sens dubte posa el seu gra de sorra, a l’hora de fer justícia amb aquest gran professional que va fer molt per augmentar el nivell mitjà de la cultura culinària de Catalunya.

Que és La memòria de les cases?

És un projecte que pretén visibilitzar els edificis on han viscut, treballat o creat diferents persones que han passat per la nostra vila, homenatjant les seves aportacions a la cultura universal i recuperant-los així, per a la memòria col·lectiva.

En cada casa es troba una placa que els identifica i mitjançant un codi QR es pot obtenir més informació sobre cada persona.

http://www.sitges.cat/lamemoriadelescases/

http://www.sitges.cat/lamemoriadelescases/

placa de Josep Rondissoni

Placa en record del pas de Josep Rondissoni per Sitges

Qui fou Josep Rondissoni?

Rondissoni va ser un cuiner que havia treballat amb Auguste Escoffier -qualificat per a molts com el pare de la gastronomia moderna- i un cop a Catalunya, va aconseguir refinar els paladars de la burgesia catalana anant més enllà de les “quatre” receptes tòpiques del nostre patrimoni culinari. Sens dubte, va aconseguir elevar el nivell mitjà de la cultura culinària. Gràcies a les classes de cuina que impartia a l’Institut de la dona. Per Manuel Vázquez Montalban, Rondissoni va ser un mestre que va tenir molts coneixements del seu ofici i a més a més va saber transmetre’ls a les seves alumnes. Rondissoni va escriure molts llibres de cuina i va dirigir la revista culinària Menage i tant la seva cuina com les seves receptes van influir i molt en la cuina de Catalunya. Amb tot i això, d’aquest gran professional se’n saben ben poques coses; per aquest motiu trobem molt lloable la iniciativa municipal d’incloure’l a la Memòria de les Cases.

Quan va arribar a Sitges?

Segons diversos testimonis orals, Josep Rondissoni i la seva esposa estiuejaven a Sitges, però l’any 1955 es va establir de forma estable, per tal de regentar el restaurant La Cala, situat al carrer Pau Barrabeig amb carrer Major. L’edifici també comptava amb hotel. En aquella època el prestigiós cuiner tenia 65 anys d’edat i va contractar el jove cuiner Jaume Grimau Bauza. El restaurant fou freqüentat per diferents personalitats que vivien o visitaven Sitges i durant, gairebé, deu temporades els seus clients gaudiren de la seva cuina fins que en marxar Rondissoni passà a dirigir-la el matrimoni Grimau-Bigaire. Molts sitgetans de l’època recordem la barca plena de peix i marisc fresc que presidia la cantonada amb el carrer Major i feia de reclam per al local.

El pas de Josep Rondissoni per la nostra vila és un fet molt destacable i aplaudim aquesta iniciativa municipal, que contribuieix a recordar aquest gran personatge i la tasca que va desenvolupar.

Plats de diferents receptaris de Josep Rondissoni que cuinarem al Restaurant La Salseta de Sitges, durant el mes de maig de 2019.

  • Canelons Rossini
  • Sopa bullabessa
  • Ànec a la taronja
  • Sarsuela
  • Bescuit glacé a la vainilla

Related Post

Temps de cireres de pastorTemps de cireres de pastor

En aquesta època de l’any, més o menys cap a l’octubre, toca proveïr-nos de cireres d’arboç, tot i que per les nostres contrades sempre les hem anomenat cireres de pastor.

Actualitat de la Salseta Productes