Un plat oblidat de la cuina de Sitges post thumbnail image
La Salseta Actualitat de la Salseta,Receptes Un plat oblidat de la cuina de Sitges

Un plat oblidat de la cuina de Sitges

Segons el llibre El Sitges dels nostres avis, a la nostra vila es menjava espineta amb allipebre. Aquest és un guisat contundent, com el bull de tonyina, per a paladars acostumats als menjars forts, amb detractors i amb fans incondicionals.

L’espineta és l’espina i la carn de la tonyina que queda després d’haver filetejat l’animal amb l’objectiu de salar-lo per a la seva conservació. Si els lloms serveixen per tal de fer el xató, amb l’espineta es fa un dels guisats que tot seguit us describim. Era un plat, que com tants d’altres forma part de la cuina de la costa del Garraf fins a la de Tarragona. De fet a Tarragona encara és popular, ja que un vers del ball de Dames i Vells de la Festa Major, l’anomena. A Sitges no queda cap comerç on es pugi comprar espineta. De fet, m’atreviria a dir que, potser, cap llar ni restaurant sitgetà ha cuinat espineta en els darrers anys. Qui la vulgui haurà d’anar a les bacallaneries del Mercat del Centre de Vilanova i la Geltrú. Potser la forma més popular de menjar-la és amb patates o amb cargolins.

Espineta amb patates

Ingredients:

-1,5 k d’espineta

-1,5 k de patates

-3 grs de cebes

-Alls

-aigua

-una copa de vi blanc

Picada:

-4 alls

-100 grs de carn de nyores hidratades

-140 grs d’ametlles torrades

Elaboració:

Demaneu a la bacallaneria que us tallin l’espineta a trossos regulars. dessaleu-la en aigua durant 48 hores i aneu canviant l’aigua al vostre gust.

Peleu les cebes i piqueu-les ben petites. En una cassola sofregiu-les. Afegiu la meitat dels alls.

Per tal de fer la picada traieu la carn de les nyores, previament hidratades en aigua. Fregiu la meitat dels alls i posseu la resta dels alls i tots els ingredients de la picada en un morter. Piqueu-los bé.

Afegiu la copa de vi blanc al sofregit i deixeu que evapori l’alcohol. Tot seguit afegiu l’aigua i quan bulli afegireu les patates esparracades. A mitja cocció de les patates afegiu l’espineta i la picada. Ha de coure, com a màxim 5 minuts.

Bon profit!

L'espineta abans de cuinar-la

L’espineta abans de cuinar.la

Espineta amb patates

Espineta amb patates

Related Post

Temps de cireres de pastorTemps de cireres de pastor

En aquesta època de l’any, més o menys cap a l’octubre, toca proveïr-nos de cireres d’arboç, tot i que per les nostres contrades sempre les hem anomenat cireres de pastor.

Actualitat de la Salseta Productes

Benvinguts de nouBenvinguts de nou

Apunt per a l’estiu i per a una de les festes de Sitges que marquen el seu inici, el Corpus, estrenem un nou web, amb l’objectiu de mantenir-vos més ben

Actualitat de la Salseta Noticies

Abrimos puertas de nuevoAbrimos puertas de nuevo

Queridos clientes y amigos, apartir de este lunes, día 1  de junio y entrando en la fase dos de desconfinamiento, regresamos para ofrecer nuestros servicios, con una carta reducida y

Actualitat de la Salseta Noticies